„R+P” – Ride and Park

Egy hosszúra húzódott történet megnyugtató végéhez érkeztünk.

2011. december 6-án 12 órakor

a VÉKA Egyesület Mikulása a Pannon Egyetem Menzáját egyedi tervezésű, a lakosság által felajánlott biciklialkatrészek felhasználásával elkészült kerékpártárolóval ajándékozta meg.

A kerékpártároló leleplezésénél forralt borral vendégeltük meg az érdeklődőket.

Veszprémben az elmúlt időszakban a kerékpárutak kiépítése, kijelölése egyre gyorsuló ütemben zajlik, látszik a városvezetés részéről a rendszerben való gondolkodás az elmúlt évek koncepciótlan időszaka után.

Tehát egyfelől a városvezetés figyelmet fordít a kerékpáros kultúra elősegítésére és megfelelő körülményeinek megteremtésére (kerékpárutak), de például elmaradnak az ehhez szükséges egyéb szolgáltatások (biztonságos, fedett tárolók, akár kamerával megfigyelt területek) és hiányzik a célcsoportok megszólítása, a népszerűsítő programok illetve a megfelelő tájékoztatás/oktatás akár közvetlen módon, akár médián keresztül.

A Veszprémi Építész Klub és Alkotóműhely ”R+P” – Ride and Park elnevezésű akciója keretében a kerékpártárolók számát szeretnék gyarapítani a lakosság bevonásával oly módon, hogy használt biciklialkatrészekből terveznek és építenek esztétikus, használható tárolókat, amelyhez a szükséges elemeket a lakosságot mozgósítva, az érdeklődő lakosságtól szerezik be, és a lakosság segítségével építik meg, felhívva ezzel a lakosság és a városvezetés figyelmét ezzel a közösséget érintő problémára.

A használt kerékpáralkatrészek gyűjtése augusztus 15. és szeptember 5. között zajlott. Az alkatrészek gyűjtésében a következő üzletek segítettek:

Zöldbolt – Veszprém, Budapesti út 58.
Kuszi Kerékpár – Veszprém, Szegfű utca 11.
BIKE kerékpárszaküzlet és szakszerviz – Veszprém, Kádártai u. 2.
BIKELAND kerékpárszaküzlet és szakszerviz – Veszprém, Őrház u. 5/1; Dózsa György út 34/A
Farády Kerékpár – Veszprém, Pipacs u. 23.
Wiga Bringa – Veszprém, Cholnoky u. 23/B

 Az összegyűlt alkatrészekből a VÉKA építészei a gyűjtés lezárása után megtervezték a tárolót. A következő alkatrészeket gyűjtöttük össze:


A terv:

Az építés:

Az elkészült tárolót a VÉKA egyesület a városnak szerette volna ajándékozni, és elhelyezni a városnak egy olyan pontján, ahol a legnagyobb szükség lenne biciklitárolóra. Több helyszín is felmerült, viszont nem sikerült megegyeznünk.

Október 15-én már majdnem kihelyeztük a tárolót, de végül előadás és sajtótájékoztató lett belőle, a kihelyezést későbbre halasztottuk.

Plakát:

 

Sajtótájékoztatónk az R+P kerékpártárolóról, 2011. október 15., Expressz Tranzit:

 

A Pannon Egyetem viszont örömmel válaszolt megkeresésünkre, így végül az egyetemi menza kapja a VÉKA első biciklitárolóját, amelyet reményeink szerint továbbiak követnek majd.

Hangfelvétel: Gyöngyvér beszél az R+P-ről a Klubrádióban

Gyöngyvér beszél az R+P-ről a Klubrádióban

 

Kapcsolódó oldalak:
http://www.vehir.hu/cikk/2011-09-12/biciklidarabokbol_tarolo.html
http://www.veszpremtv.hu/new/oldal/index.php?view=1312905519
http://www.naplo-online.hu/cimlapon/20110809_veka_kerekpartarolo
http://civil-veszprem.hu/?module=94&subaction=showentry&entryid=58
http://www.vehir.hu/cikk/2011-10-16/tobb_tarolo_szukseges.html
http://www.veszport.hu/tartalom/cikk/689_hasznalt_biciklibol_kerekpartarolo
http://www.veszport.hu/tartalom/cikk/1505_szines_vilag_a_bicikliseke
http://hg.hu/blog/13515-bontott-bringakbol-epult-biciklitarolo-veszpremben
http://vehir.hu/cikk/2011-12-07/szines_folt_a_varosban.html

Frissítve: 2011. december 6.