Bemutatkozás

2010. szeptemberében építészhallgatók és fiatal építészek közreműködésével megalakult a veszprémi székhelyű, de nem csak a veszprémieknek szóló közösség. Elsődleges célunk az volt, hogy a Veszprémben dolgozó, illetve veszprémi kötődésű fiatal építészek megismerjék egymást, és párbeszédet indítsunk a helyi építészek és Veszprém lakói között. Kezdeti beszélgetéseink során körvonalazódtak azok a témák, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, hamar felmerültek konkrét ötletek, elképzelések. A kör jelenleg 8-10 aktív tagot számlál, levelezőlistánk folyamatosan bővül.

A klub létrehozásával szeretnénk a szakmai jelenlétet erősíteni a városban, ahogy az már megkezdődött Budapesten és azokon a településeken, ahol építészképzés folyik. Veszprém városa és a Balaton-felvidék építészeti értékekben rendkívül gazdag terület, a szakmai kommunikáció mégis szinte teljesen hiányzik a város életéből. A veszprémi kötődésű építészhallgatók nem alkotnak a városban, nem hozzák haza a tudást, nincs alkalmuk bemutatni a máshol tanultakat.

Egy szakmai klub kapocs lehet az építészek és a város lakói között. Szeretnénk olyan alkalmakat szervezni, amelyeken a város lakói megismerhetik a városban rejlő építészeti értékeket, illetve a korunk építészetét, építészeit foglalkoztató kérdéseket. Olyan programokat szeretnénk életre hívni, amelyek könnyen befogadható módon tudják népszerűsíteni az építészetet. Ezek lehetnek előadások, kirándulások, épületlátogatások, valamint fontosnak tartjuk a kapcsolattartást a helyi középiskolákkal is. A város kalandos történelme helytörténeti beszélgetésekre, városi sétákra ad lehetőséget, de éppen ennyire érdekesek a mai városban rejlő lehetőségek is, és a mai építészet legfőbb kérdéseinek, a fenntarthatóságnak, a szelíd technológiák elterjedésének helyi vonatkozásai, illetve a gazdag történelmi emlékek értő megőrzése, védelme. A tagság bővülésével pedig újabb és újabb témák merülhetnek fel, és a munkamegosztással több szálon működő közösséget hozhatunk létre.

A szakmai kör erősödése egyfajta érdekvédelmet, lokálpatriotizmust is kibontakoztathat, elősegítve, hogy a jelentős helyi beruházásokra kiírt pályázatok esetén is legyen esélye a helyi, veszprémi kötődésű építészeknek a tervezésre. Fontos, hogy a kiemelt városképi jelentőségű beavatkozásoknál hangsúlyt kapjon a hely, környezet ismerete is, hiszen az ilyen felújítások, építkezések valódi sikeréhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a lakosság igényeivel, a valódi, mindennapi funkcionális használattal.